zaterdag 24 januari 2009

Brussels Mengelwerk

Binnenkort verschijnt bij Uitgeverij Vrijdag de zeer mooie kleine roman Wat je 's nachts zegt tussen twee steden van Françis Dannemark, die sinds jaren als uitgever bij Le Castor Astral een mooie boekencollectie uitbouwt. Ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bracht hij een alleraardigste publicatie uit: Brussels Mengelwerk, een lappendeken van 400 tekstjes met allerlei wetenswaardigheden over Brussel, een draagbare encyclopedie waarin je blijft grasduinen - gelukkig maar is het dus geen gelegenheidswerk vol saaie gelegenheidsbetogen geworden.
Zo kom je te weten hoe je Choesels met madera moet klaarmaken, dat er dagelijks meer dan 356.000 pendelaars naar de hoofdstad reizen; je vindt een lijst van de populairste voornamen in het BHG, en ook eentje met de bijzondere postcodes (van kamer, senaat, europese commissie, NAVO, etc.).

Anekdotes over Antoine Wiertz, Paul-Henri Spaak, Jean-Claude Van Damme en Hugo Claus (die er trouwde met Elly Overzier in café Het Goudblommeke van Papier) worden afgewisseld met het palmares van de grote Brusselse voetbalploegen of een overzicht van de afstand tot de andere Europese hoofdsteden. Bovendien is het boek prachtig uitgegeven, als tête-baiche in twee talen, knap vormgegeven door Delights, en met een aantal snapshotfoto's genomen vanuit Brusselse trams en bussen. Een origineel en geslaagd initiatief.

Geen opmerkingen: