donderdag 12 maart 2009

Oranje pikken

Geslaagd boekenbal, afgelopen dinsdag in Amsterdam: het officiƫle gedeelte bood knap gedeclameerde gedichten van Gerrit Komrij begeleid door uitstekend vertolkte muziek. Waarna zang, dans en snarenspel voor iedereen, tot in de vroege uurtjes. Ergens halverwege de avond kreeg ik gelegenheid om de nieuwe nummer 1 van De Pikorde, uitgever Chris Herschdorfer van Ambo/Anthos/Artemis, van harte te feliciteren.
Het weekblad HP/De Tijd zorgt ieder jaar opnieuw voor vrolijk commentaar bij de veertig bovenbazen in literair Nederland, maar houdt het jaar na jaar op een wel heel Hollands lijstje. Alleen Ramsey Nasr zorgt voor enige uitheemsheid. Verder geen allochtoon te bekennen. Zelfs geen Vlaming. Terwijl WPG inmiddels geleid wordt door Koen Clement, de boekenuitgevers bij PCM worden voorgezeten door Eric Willems, de Nederlandse vestiging van Matthias Lannoo groeit en bloeit, en auteurs als bijvoorbeeld Tom Lanoye, Erwin Mortier, Dimitri Verhulst of Anne Provoost niet enkel knappe boeken baren maar ook maatschappelijk stevig en geregeld de stem verheffen. Er is nog werk aan de winkel voor de Nederlandse Taalunie.

1 opmerking:

Lucien Desplenter zei

ik lees dat het goed was in Amsterdam.Deze morgen op radio een(in titaantjes)was het een hele uitzending met DIMITRI VERHULST was heel interessant.Een bewogen jeugd.Vele groetjes thuis aan de hele bende kusjes oma